Η ταυτότητα της Stratfor

Posted by

Η ταυτότητα της Stratfor

Η βιτρίνα της CIA με πηγές παντού

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Αποκαλούμενη από έγκυρο εβδομαδιαίο περιοδικό στις ΗΠΑ και «σκιώδης CIA», η Stratfor απασχολεί πάνω από 70 έμπειρους αναλυτές, ερευνητές και βοηθητικό εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ διατηρεί επαφές με εκατοντάδες πληροφοριοδότες-πηγές ανά τον πλανήτη, οι οποίοι παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για τις τρέχουσες εξελίξεις.
Λέγεται μάλιστα ότι αρκετοί από τους υπαλλήλους της είναι πρώην υπάλληλοι της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών, ενώ προηγουμένως ο αντιπρόεδρος της Stratfor Φρεντ Μπάρτον ήταν αναπληρωτής διευθυντής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στην Ασφάλεια του Αμερικανικού Διπλωματικού Σώματος.

Η εταιρεία που ιδρύθηκε το 1996 και έχει την έδρα της στο Οστιν του Τέξας κέρδισε μεγάλο μέρος της φήμης της από λεπτομερείς αναλύσεις και επιτυχημένες προβλέψεις που έκανε κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο και μετά την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους.

Η ηλεκτρονική αλληλογραφία της Stratfor – πάνω από 5 εκατομμύρια μηνύματα από τον Ιούλιο του 2004 έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2011 – σύμφωνα με το Wikileaks αποκαλύπτει την κρυφή ταυτότητα της εταιρείας η οποία προτάσσει ότι λειτουργεί ως εκδοτική επιχείρηση, ουσιαστικά όμως «παρέχει εμπιστευτικές πληροφορίες σε μεγάλες εταιρείες όπως η Dow Chemical στο Μποπάλ (σ.σ. προκάλεσε την πλέον πολύνεκρη οικολογική καταστροφή), η Lockheed Martin, η Northrop Grumman, η Raytheon (σ.σ. εταιρείες αμυντικού εξοπλισμού) και κυβερνητικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου του αμερικανικού υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας και της Υπηρεσίας Πληροφοριών Στρατού στις ΗΠΑ.

Τα μηνύματα δείχνουν τον ιστό των πληροφοριοδοτών της Stratfor, τις δομές που χρησιμοποιούνται για τις πληρωμές τους, τις τεχνικές ξεπλύματος και τις ψυχολογικές μεθόδους που εφήρμοζαν». Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Stratfor ανέφερε ότι η δημοσίευση των «υποκλαπέντων ηλεκτρονικών μηνυμάτων» είναι μια προσπάθεια να τη φιμώσουν και να την εκφοβίσουν. Κάποια από τα e-mail, «μπορεί να είναι πλαστά, μερικά μπορεί να είναι αυθεντικά. Δεν πρόκειται να τα αξιολογήσουμε. Δεν πρόκειται να θυματοποιηθούμε διπλά απαντώντας σε ερωτήσεις για την αλληλογραφία», ανακοίνωσε η εταιρεία.

ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ. Στην έρευνα που διοργάνωσε το Wikileaks, εκτός από «ΤΑ ΝΕΑ», συμμετείχαν: «La Repubblica» και «L’ Espresso» από την Ιταλία, το «Rolling Stone» και οι εφημερίδες του ομίλου McClatchy από τις ΗΠΑ, «The Hindu» από την Ινδία, ο όμιλος ARD από τη Γερμανία, η Owni από τη Γαλλία, η Publico.es από την Ισπανία, η «Taraf» από την Τουρκία, η La Jornada από το Μεξικό και πολλοί ακόμα.

http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4697928