Σινο-ρωσική επενδυτική «απόβαση» στην Ελλάδα έβλεπε η «σκιώδης CIA»

Posted by

Αποκάλυψη από το Wikileaks

Σινο-ρωσική επενδυτική «απόβαση» στην Ελλάδα έβλεπε η «σκιώδης CIA»

Παρασκευή 02 Μαρτίου 2012

Oι μεγάλες ευκαιρίες που ανοίγονταν στην Ελλάδα για τη Ρωσία και την Κίνα, λόγω της ανάγκης άμεσων ιδιωτικοποίησεων απασχολούσαν την Stratfor, την αμερικανική ιδιωτική υπηρεσία πληροφοριών, γνωστή και ως «σκιώδη CIA».

Όπως αποκαλύπτει το Wikileaks σε συνεργασία με «Τα Νέα», Ρώσοι και Κινέζοι ενδιαφέρονταν για λιμάνια, αλλά και την υπογραφή συμφωνιών στον τομέα της ενέργειας.

«Η Κίνα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης για να μεταφέρει αγαθά στα Βαλκάνια, σε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, όπως η Λευκορωσία και η Ουκρανία και σε κεντροευρωπαϊκές χώρες-μέλη της ΕΕ, όπως η Ουγγαρία, η Σλοβενία και η Πολωνία» τονίζεται, ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην Cosco.

Για τη Ρωσία διαπιστώνεται ενδιαφέρον να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα ως «εναλλακτικό δρόμο-κλειδί για την πώληση φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Οι αναλυτές φαίνεται μάλιστα να είχαν προβλέψει και το ενδιαφέρον της Gazprom να μπει στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ.

Τα ερωτήματα βέβαια που ανέκυπταν είχαν να κάνουν με το πώς θα αντιμετώπιζαν οι χώρες της ΕΕ αυτές τις κινήσεις.

Πάντως, όσον αφορά τη Γερμανία, δεν φαίνεται να υπήρχε μεγάλη ανησυχία, καθώς το Βερολίνο δεν θεωρεί τα κινέζικα προϊόντα ανταγωνιστικά των γερμανικών, άρα δεν έχει λόγο να εμποδίσει τα σχέδια των Κινέζων.

Ταυτόχρονα διατηρεί καλές σχέσεις με το Κρεμλίνο, κατά συνέπεια δεν θα εμπόδιζε τα σχέδια της Gazprom να εισέλθει στην ελληνική αγορά.

http://www.tanea.gr/latestnews/article/?aid=4699043