Ο Papa-D, o Papa-C και το βαθύ λαρύγγι στην Αθήνα

Posted by

Ο Papa-D, o Papa-C και το βαθύ λαρύγγι στην Αθήνα

«ΤΑ ΝΕΑ» σε συνεργασία με το Wikileaks δημοσιεύουν αποκλειστικά για την Ελλάδα τις απόρρητες πληροφορίες που περιλαμβάνονται στην ηλεκτρονική αλληλογραφία της Stratfor, της αμερικανικής ιδιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών που έχει χαρακτηριστεί ως «σκιώδης CIA»

Ρεπορταζ Αριστοτελία Πελώνη
Δευτέρα 05 Μαρτίου 2012

Συναγερμό σήμανε στη Stratfor η δραματική προσπάθεια του Γιώργου Παπανδρέου να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας τον περασμένο Ιούνιο, γεγονός για το οποίο η εταιρεία απαίτησε 24ωρη ενημέρωση από τον έλληνα πληροφοριοδότη της, ο οποίος, όπως προκύπτει από ηλεκτρονικά μηνύματα που αποκτήθηκαν από το Wikileaks, είναι δημοσιογράφος. Στις 15/6/2011 έλληνας πληροφοριοδότης, στον οποίο αποδίδεται η ιδιότητα «ελληνικές δημοσιογραφικές πηγές» και μάλιστα χαρακτηρίζεται αξιόπιστος, στέλνει στην εταιρεία πληροφορίες για την κατάσταση που αλλάζει λεπτό προς λεπτό. Ενημερώνει ότι σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη απεργία και πως ο Γιώργος Παπανδρέου βρίσκεται σε επαφή με τους πολιτικούς αρχηγούς για «κάποιου είδους ευρύτερη συναίνεση». «Θα επανέλθω», γράφει ο πληροφοριοδότης, «αλλά το σενάριο των εκλογών είναι επίσης στο προσκήνιο».

Λίγο αργότερα ο πληροφοριοδότης δίνει νέο «σήμα». Σύμφωνα με αυτό, ο Παπανδρέου έχει ρίξει στο τραπέζι την ιδέα της κυβέρνησης συνεργασίας ως ύστατη προσπάθεια. «Το προνόμιο μιας τέτοιας κυβέρνησης πιθανότατα να είναι μια επαναδιαπραγμάτευση των μέτρων. Αλλά, αφού δεν υπάρχει χρόνος για διαπραγμάτευση τώρα, πρώτα θα περάσουν κάποια μέτρα από τη Βουλή (ώστε να πάρουμε τα χρήματα) “κατ’ αρχάς” και θα προσπαθήσουν να διαπραγματευθούν κάποια από τα μέτρα (φόρους κυρίως), προτείνοντας ένα διαφορετικό μείγμα», γράφει.

Ο δημοσιογράφος τροφοδοτεί με πληροφορίες τους «χειριστές» του στη Stratfor επί 14-15 ώρες. Σε άλλο ηλεκτρονικό του μήνυμα που στέλνει το βράδυ της ίδιας μέρας (15 Ιουνίου) σημειώνει ότι το σχέδιο συνεργασίας ναυάγησε και πως η κυβέρνηση θα ανασχηματιστεί την επόμενη μέρα. «Ο Παπανδρέου ίσως λάβει στο όριο ψήφο εμπιστοσύνης… Ριψοκίνδυνη υπόθεση… Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη αμφιβολία για την ικανότητα της όποιας κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ να εφαρμόσει τα μέτρα. Οπως θα έχετε καταλάβει, αυτή είναι η ελληνική πολιτική, δεν μοιάζει με καμία! Το πιθανότερο είναι πως το αποτέλεσμα αυτού του μαϊμουδιάσματος δεν θα είναι καλό. Αλλά το ΔΝΤ υπονόησε σήμερα (μέσω των “Financial Times” και δικών μας πληροφοριών) ότι θα δώσει το δικό του μερίδιο της βοήθειας για την πέμπτη δόση μέχρι τις αρχές Ιουλίου, ακόμη κι αν δεν υπάρχει απόφαση για νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Με άλλα λόγια, η ΕΕ και το ΔΝΤ είναι πρόθυμα να κάνουν ό,τι χρειαστεί για να μη χρεοκοπήσουμε αυτή τη στιγμή. Από την άλλη πλευρά, ατυχήματα συμβαίνουν», καταλήγει ο έλληνας πληροφοριοδότης.
Εντύπωση προκαλεί ο τρόπος με τον οποίο «κωδικοποιούν» οι αναλυτές τα ονόματα των ελλήνων πολιτικών. Ενας από τους αναλυτές γράφει ότι κατά πάσα πιθανότητα ο «Papa-C» (Παπακωνσταντίνου) φεύγει από τη θέση του, ενώ αναφέρεται στον Γ. Παπανδρέου ως «Papa-D».
Αργά το βράδυ της ίδιας μέρας ο έλληνας πληροφοριοδότης ενημερώνει για την αποχώρησή του από τον υπολογιστή ύστερα από 15 ώρες συνεχούς ροής πληροφόρησης και σημειώνει ότι κάθε βράδυ συγκεντρώνονται άνθρωποι στο Σύνταγμα επί 22 ημέρες. Καταλήγει δε: «Εχε στον νου σου την ευρύτερη εικόνα. Τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά, κάποιοι διεθνείς επενδυτές (τα hedge funds και, σύμφωνα με φήμες, ο Πόλσον) στοιχηματίζουν σε ένα ελληνικό ατύχημα και στην επιμόλυνση που θα ακολουθήσει». Ο ίδιος επανέρχεται στο τέλος Ιουνίου για να ενημερώσει για τους «ύποπτους» αποσκίρτησης βουλευτές στην ψηφοφορία του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου στις 29 και 30 Ιουνίου αντιστοίχως.

Η πλατεία και οι απειλές της ΓΕΝΟΠ

Στις αρχές Ιουνίου οι «Αγανακτισμένοι» στο Σύνταγμα φαίνεται να έχουν προκαλέσει εντύπωση στους αναλυτές της εταιρείας που πίστευαν πως αν οι αριθμοί των συγκεντρωμένων ήταν μεγάλοι θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα πολιτικά πράγματα. Οπως αναφέρει αναλυτής σε ηλεκτρονικό μήνυμα με τον τίτλο «Οι “Αγανακτισμένοι” της Αθήνας απειλούν το πολιτικό σύστημα», «αν δεν αρχίσουν να διαδηλώνουν θα τους αγνοήσουν, εκτός αν είναι πάρα πολλοί». Σημειώνει δε χαρακτηριστικά: «Κοιτάξτε όμως την Ισπανία. Ας υποθέσουμε ότι βρίσκονται εκεί μερικές εκατοντάδες το βράδυ και μερικές χιλιάδες στη διάρκεια της μέρας. Θα επιβάλουν κάποιο είδος αντίδρασης (ειδικά επειδή η Ελληνική Αστυνομία δεν μπορεί να αδειάσει αυτή την πλατεία για πολιτικούς λόγους). Δεν ξέρω όμως για τι αριθμούς μιλάμε με αυτούς τους τύπους». Μαζί του διαφωνεί έτερος αναλυτής που λέει, «αν δεν διαδηλώνουν, γιατί έχουν σημασία;», για να λάβει την απάντηση ότι κάτι τέτοιο συνέβη στο Μεξικό, όπου ύστερα από τις προεδρικές εκλογές ο Καλντερόν απλώς τους άφησε να κάθονται εκεί για ενάμιση χρόνο. Αργότερα, στις 20 Ιουνίου και ενώ το φαινόμενο των «Αγανακτισμένων» έχει αρχίσει να ξεθωριάζει, σε ηλεκτρονικό μήνυμα αναφέρεται πως κάθε Κυριακή ο κόσμος που συγκεντρώνεται στο Σύνταγμα λιγοστεύει. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο αναλυτής της Stratfor, οι συνδικαλιστές έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ειδικά «τώρα που αρχίζουν να αντιδρούν στα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων – το ζήτημα του κυλιόμενου μπλακάουτ είναι πολύ πιο σοβαρό από αυτούς τους “Aγανακτισμένους”. Μόνο στον πυρήνα του συνιστά μια πραγματική πολιτική εναλλακτική: στον ευρωσκεπτικισμό».

info
Τα ηλεκτρονικά μηνύματα (με αύξοντα αριθμό 76281 http://wikileaks.org/gifiles/docs/76281_re-alpha-insight-greece-situation-is-evolving-.html, 1379157 http://wikileaks.org/gifiles/docs/1379157_re-eurasia-athens-indignants-threaten-political-system-.html, 1813919 http://wikileaks.org/gifiles/docs/1813919_re-eurasia-athens-indignants-threaten-political-system-.html, 76300 http://wikileaks.org/gifiles/docs/76300_re-alpha-insight-greece-situation-is-evolving-.html, 1177721 http://wikileaks.org/gifiles/docs/1177721_re-use-me-b3-econ-greece-governmental-situation-is-evolving-.html, 1181111 http://wikileaks.org/gifiles/docs/1181111_insight-greece-econ-risks-abound-for-austerity-vote-.htm, 1378798 http://wikileaks.org/gifiles/docs/1378798_re-eurasia-athens-indignants-threaten-political-system-.html και 1762408 http://wikileaks.org/gifiles/docs/1762408_re-eurasia-b3-greece-econ-greece-says-budget-cuts-will-pass.html)

βρίσκονται στην πρωτότυπη μορφή τους στη διεύθυνση http://www.wikileaks.org/gifiles

http://wikileaks.org/gifiles/releasedate/2011-03-05-18-papandreou-s-failed-effort-to-form-a-coalition.html

http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4699799