Το πραξικόπημα και η πηγή μέσα στις Ενοπλες Δυνάμεις

Posted by

Τα απορρητα αρχεια του παγκοσμιου δικτυου πληροφοριων

Το πραξικόπημα και η πηγή μέσα στις Ενοπλες Δυνάμεις

«ΤΑ ΝΕΑ» σε συνεργασία με το Wikileaks δημοσιεύουν αποκλειστικά για την Ελλάδα τις απόρρητες πληροφορίες που περιλαμβάνονται στην ηλεκτρονική αλληλογραφία της Stratfor, της αμερικανικής ιδιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών που έχει χαρακτηριστεί ως «σκιώδης CIA»

ΝΑΤΑΣΑ ΜΠΑΣΤΕΑ
Τετάρτη 07 Μαρτίου 2012

«Υπάρχει ένα, όχι πολύ αστείο, ανέκδοτο που κυκλοφορεί αυτήν την εποχή στις αγορές: ότι η πραγματική λύση για το ελληνικό πρόβλημα θα ήταν ένα στρατιωτικό πραξικόπημα. Αντί να βάζει χρήματα η Γερμανία για το χρέος της Ελλάδας καλύτερα θα ήταν να χρηματοδοτήσει ένα πραξικόπημα και να λύσει έτσι το θέμα». Είναι αργά το βράδυ της 1ης Νοεμβρίου 2011 και «οι Βρυξέλλες βουίζουν» από το ξήλωμα της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων στην Ελλάδα.

Οι αναλυτές της Stratfor προσπαθούν χρησιμοποιώντας τις πηγές τους να καταλάβουν τι ακριβώς συνέβη, καθώς μάλιστα τις προηγούμενες ημέρες έχει γίνει λόγος για την πιθανότητα ενός πραξικοπήματος. Είναι η ημέρα που ο τότε υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης έχει συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ με μόνο θέμα την αλλαγή της στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ενας από τους αναλυτές, ο οποίος φαίνεται να είναι και χειριστής πηγής από την Ελλάδα, διαπιστώνει «με πίκρα, το παραδέχομαι, ότι το πραξικόπημα θα μπορούσε να είναι μια λύση μια και οι Ελληνες δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μπορέσουν να αποπληρώσουν το χρέος της χώρας και έτσι είναι βέβαιο ότι θα χρεoκοπήσουν». Τα επόμενα συμπεράσματά του πάντως είναι πιο ενδιαφέροντα: «Το γεγονός ότι είμαστε αναγκασμένοι να αστειευόμαστε για τόσο φοβερά πράγματα όπως ένα στρατιωτικό πραξικόπημα δείχνει πόσο δυσλειτουργική έχει γίνει η ευρωπαϊκή πολιτική». Οι αναλυτές αναφέρονται πάντως στη «μεγάλη δυσαρέσκεια που υπάρχει στο στράτευμα για τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις». Ενδιαφέρον πάντως έχει ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες η Stratfor δέχεται αιτήματα από ξένες τράπεζες και επενδυτικούς ομίλους για να στείλει τις εκτιμήσεις των ειδικών της σχετικά με τους πραγματικούς κινδύνους για ένα πραξικόπημα στην Ελλάδα!

Ο ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ. Ενας Ελληνας που εργάζεται ως «ερευνητής στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις» προκάλεσε το ενδιαφέρον των αναλυτών της Stratfor, καθώς διατηρεί επαφή μαζί τους και τους ενημερώνει κατά καιρούς για τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ. Σε μια περίπτωση μάλιστα, αμέσως έπειτα από μια συνεδρίαση του συμβουλίου στέλνει λεπτομερείς πληροφορίες «για τις προτεραιότητες των νέων προγραμμάτων που αποφασίστηκαν»: όλα τα όπλα που ελήφθη απόφαση να αγοραστούν, από φρεγάτες έως ελικόπτερα.

Ο έλληνας πληροφοριοδότης της Stratfor, o οποίος περιγράφεται ως «αξιόπιστος», αναφέρει πως «το πρόβλημα με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις δεν είναι η ποιότητα των όπλων ούτε οι ικανότητες του προσωπικού, αλλά η έλλειψη ενός μακροπρόθεσμου στρατηγικού οράματος και ο φόβος για τις αντιδράσεις της αντιμιλιταριστικής κοινής γνώμης που δεν της αρέσει η εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε συγκρούσεις. Μάλλον είμαστε πολύ φιλειρηνικοί για την γειτονιά στην οποία ζούμε», γράφει. Περιγράφει πως η ακαδημαϊκή ελίτ έχει απόψεις που βάζουν σε κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα, καθώς υποστηρίζει τη μεγαλύτερη κατανόηση μεταξύ των δύο πλευρών.

Παρατηρεί πως το μόνο αμερικανικό προπύργιο στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις είναι η αεροπορία δίνοντας λεπτομέρειες για τα όπλα που θα αντικατασταθούν και τονίζοντας ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες κερδίζουν όλο και περισσότερα συμβόλαια για εξοπλισμούς. «Το ίδιο συμβαίνει και με τη Ρωσία», προσθέτει για να καταλήξει: «Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι στο Βερολίνο, το Παρίσι, τη Στοκχόλμη και τη Μόσχα κάνουν πάρτι όλα αυτά τα χρόνια όταν η Ελλάδα αγοράζει αμυντικά συστήματα».

Τα σχετικά ηλεκτρονικά μηνύματα με αύξοντα αριθμό 1017409 http://wikileaks.org/gifiles/docs/1017409_re-greece-greece-just-announced-major-surprise-changes-to.html, 1026631 http://wikileaks.org/gifiles/docs/1026631_-eurasia-fwd-greece-greece-reshuffles-military-chief-amid.html, 520140 http://wikileaks.org/gifiles/docs/520140_-custom-intelligence-services-greece-and-military-risks-.html και 63141 http://wikileaks.org/gifiles/docs/63141_contact-in-greece-.html θα δημοσιευθούν στη διεύθυνση http://www.wikileaks.org/gifiles σήμερα στις 20.000

http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4700364