«Πηγή» από το ΠΑΣΟΚ καρφώνει για το έλλειμμα του 2009

Posted by

«Πηγή» από το ΠΑΣΟΚ καρφώνει για το έλλειμμα του 2009

«ΤΑ ΝΕΑ» σε συνεργασία με το Wikileaks δημοσιεύουν αποκλειστικά για την Ελλάδα τις απόρρητες πληροφορίες που περιλαμβάνονται στην ηλεκτρονική αλληλογραφία της Stratfor, της αμερικανικής ιδιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών που έχει χαρακτηριστεί ως «σκιώδης CIA»

Ρεπορταζ Χαρης Καρανικας
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Για σκόπιμη διόγκωση του ελλείμματος από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο έλληνας πληροφοριοδότης της αμερικάνικης ιδιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών Stratfor. Οπως αναφέρεται στο ηλεκτρονικό μήνυμα που αποκτήθηκε από το Wikileaks, η συγκεκριμένη πηγή ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να ξεκαθαρίζεται αν έθεσε υποψηφιότητα στις τελευταίες εκλογές ή παλαιότερα.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του πληροφοριοδότη με κωδικό GR101, «η ελληνική κυβέρνηση σκόπιμα επιδείνωσε το πρόβλημα του ελλείμματος το 2009 (με στόχο να επιρρίψει όλα τα οικονομικά προβλήματα στην προηγούμενη κυβέρνηση και πιθανότατα για να λάβει μεγαλύτερη βοήθεια από διεθνείς οργανισμούς) πληρώνοντας κάποιους λογαριασμούς νωρίτερα. Για παράδειγμα, πληρωμές που θα μπορούσαν να γίνουν τον Ιανουάριο του 2010, καταβλήθηκαν νωρίς τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο του 2009 ώστε σκόπιμα να αυξήσουν τις δαπάνες της κυβέρνησης». Στο ηλεκτρονικό μήνυμα που απέστειλε στις 16 Ιανουαρίου 2010 ο υπάλληλος της Stratfor που χειρίζεται τη συγκεκριμένη πηγή επισημαίνεται επίσης ότι ο πληροφοριοδότης GR101 είναι δικηγόρος στις Βρυξέλλες. Περιγράφεται δε ως πολύ αξιόπιστος και με πολύ καλές επαφές στην ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο, οι πληροφορίες αυτές που έδωσε χαρακτηρίστηκαν από τον χειριστή ως «φήμες».

Σημειώνεται ότι μία εβδομάδα πριν από την αποστολή του εν λόγω μηνύματος είχε εκδοθεί από τη Eurostat η έκθεση – κόλαφος για τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία του 2008, με το μεγαλύτερο φάουλ να εντοπίζεται στις νοσοκομειακές δαπάνες. Ανάμεσα σε άλλα επισημαινόταν ότι κατά τη μεθοδολογική επίσκεψη του κλιμακίου της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας στα μέσα Νοεμβρίου του 2009 στην Αθήνα βρέθηκε πως τα 2,5 δισ. ευρώ που συμπεριλήφθηκαν ως νοσοκομειακές δαπάνες στα στοιχεία της αναφοράς της 21ης Οκτωβρίου 2009 δεν θα έπρεπε να καταγραφεί στο έλλειμμα του 2008 για τρεις λόγους: πρώτον, επειδή το συγκεκριμένο ποσό ήταν αμφίβολο και το πραγματικό ποσό δεν ήταν γνωστό. Ειδικότερα, στην έκθεση της Eurostat αναφέρεται ότι η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία κατά τις συναντήσεις με τους αρμόδιους αποκάλυψε πως είχε δήλωσε ρητά στο υπουργείο Οικονομικών ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία δεν είναι αξιόπιστα. Ως δεύτερος λόγος επισημαινόταν ότι καθώς το ποσό των νοσοκομειακών δαπανών «αναφέρεται σε περισσότερα από ένα χρόνια», η απόφαση για την αποπληρωμή του ελήφθη το 2009 και η καταβολή των χρημάτων θα άρχιζε το 2010, δεν υπήρχε λόγος να εγγραφεί ολόκληρο στο 2008. «Οι σωστοί χρόνοι καταγραφής του απομένει να αποφασιστούν έπειτα από περαιτέρω ανάλυση του ζητήματος από τη Eurostat», τονιζόταν στην έκθεση. Τρίτος λόγος ήταν το γεγονός ότι η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις της στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το υπουργείο Οικονομικών για το συγκεκριμένο ζήτημα πριν από τις 21 Οκτωβρίου, οπότε αποστάλθηκαν τα αναθεωρημένα στοιχεία στην ευρωπαϊκή υπηρεσία.

TO «ΣΦΑΛΜΑ». Αμέσως μετά τη μεθοδολογική επίσκεψη, οι αρμόδιοι της Eurostat ζήτησαν από την Ελλάδα τους υπολογισμούς για τις νοσοκομειακές δαπάνες που προέκυπταν από τις έρευνες της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας με ερωτηματολόγια προς τα νοσοκομεία. Και τότε αποκαλύφθηκε το εξής: στα στοιχεία που είχαν σταλεί από την κυβέρνηση Καραμανλή στις 2 Οκτωβρίου 2009 οι νοσοκομειακές δαπάνες που καταγράφονταν στο έλλειμμα του 2008 ανέρχονταν σε 535 εκατ. ευρώ. Από την άλλη, οι έρευνες με ερωτηματολόγιο της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας έδειχναν ότι για τη συγκεκριμένη χρονιά οι νοσοκομειακές δαπάνες υπολογίζονταν στα 1,15 δισ. ευρώ. Και στα στοιχεία της 21ης Οκτωβρίου καταγράφονταν τελικά 2,5 δισ. ευρώ. Η έκθεση κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η απόφαση της κυβέρνησης να εγγράψει 2,5 δισ. ευρώ ως νοσοκομειακές δαπάνες το 2008 ήταν λανθασμένη είτε από τη σκοπιά του συνολικού ποσού είτε για την καταγραφή του σε ένα και μόνο έτος.

Οι φωτιές του 2009, ο Στρος-Καν και τα βιβλία

Μία ημέρα πριν αποσταλεί το συγκεκριμένο μήνυμα με τους ισχυρισμούς του έλληνα πληροφοριοδότη για τη σκόπιμη διόγκωση του χρέους, ο τότε επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν σε συνέντευξή του σε γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό δήλωνε ότι η ευρωζώνη και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να ασχοληθούν με τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας. Επιπλέον, επεσήμανε πως το Ταμείο δεν είναι ο κατάλληλος οργανισμός για να βοηθήσει τη χώρα μας. «Το ΔΝΤ μπορεί να συνδράμει, αλλά αν υπάρξει ανάγκη για οικονομική βοήθεια, αυτή μπορεί να προσφερθεί από την Ευρώπη», είχε πει χαρακτηριστικά. Επίσης ανέφερε ότι η αποστολή αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε επειδή το ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση. Οταν ο υπάλληλος της Stratfor ρώτησε τον έλληνα πληροφοριοδότη για την ομάδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που εξετάζει τα ελληνικά στοιχεία, ο GR101 φέρεται να γέλασε και να είπε «αν υποθέσουμε ότι δείχνουν τα σωστά βιβλία»…
Ανάμεσα στις πληροφορίες που παραχώρησε ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ ήταν και το ότι «υπάρχουν υποψίες πως ο Καραμανλής χρησιμοποίησε τις πυρκαγιές (σ.σ. στην Αττική το 2009) για να προκηρύξει εκλογές επειδή είδε ότι η κατάσταση φτάνει σε οριακό σημείο όσον αφορά την οικονομική κατάσταση της κυβέρνησης».

Το μήνυμα με αύξοντα αριθμό 397495 θα δημοσιευθεί στη διεύθυνση http://www.wikileaks.org/gifiles

http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4703315