«Φωτιές» ανάβει η συνέντευξη Κοντοπυράκη στη Realnews

Posted by

«Φωτιές» ανάβει η συνέντευξη Κοντοπυράκη στη Realnews

18/3/2012 1:58:00 μμ

Με συνέντευξη του στην Realnews ο πρώην επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας υποστηρίζει ουσιαστικά ότι «μαγειρεύτηκαν» τα στοιχεία του ελλείμματος του 2009. Αναφέρεται χαρακτηριστικά στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου στις 7 Οκτωβρίου του 2009.

«Το ίδιο βράδυ και πριν πάω τα στοιχεία, του μίλησα στο τηλέφωνο και του είπα: ‘’Κύριε υπουργέ, η στατιστική υπηρεσία ανακοινώνει αυτά τα αποτελέσματα που στείλαμε αφού η Eurostat βγάλει το δελτίο Τύπου, στις 21 Οκτωβρτίου του 2009’’. Μου είπε: ‘’Θα το ανακοινώσω εγώ, γιατί πρόκειται να το αλλάξω’’. Όταν το είπε αυτό, ήταν υπουργός μιας ώρας, δεν είχε δει τα στοιχεία ακόμα, δεν τα είχα πάει. Έμεινα άφωνος, διότι δεν είχα συναντήσει ποτέ τέτοια συμπεριφορά από κανέναν υπουργό. Αυτό ήταν ωμή παρέμβαση» υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ο Μ.Κοντοπυράκης.

Για την πρόβλεψη του ελλείμματος του 2009 είχαν τεθεί επί τάπητος διαφορετικά σενάρια σε απανωτές συσκέψεις που έλαβαν χώρα, στα μέσα Οκτωβρίου στο υπουργείο Οικονομικών με επικεφαλής τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Σύμφωνα με έγγραφο που αποκαλύπτει η Realnews τα δύο σενάρια που επικράτησαν ήταν η πρόβλεψη του ελλείμματος στο 14,8% (35,6 δισ. ευρώ) και στο 12,5% (30,1 δισ. ευρώ), σενάρια που παρουσίαζαν απόκλιση της τάξης των 5,5 δισ. ευρώ. Η διαφορά αυτή κατά κύριο λόγο προέκυπτε από τα χρέη των νοσοκομείων, που στην πρώτη μεν περίπτωση έφταναν τα 2,2 δισ. ευρώ και στη δεύτερη περίπτωση τα 4,7 δις. ευρώ. Στις 19 Οκτωβρίου, λίγα λεπτά πριν η Στατιστική Υπηρεσία, με εντολή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στέλνει στην Eurostat πρόβλεψη ελλείμματος στο 14,8%, το υπουργείο Οικονομικών ακύρωσε την αποστολή. Δύο μέρες μετά, στις 21 Οκτωβρίου, η πρόβλεψη του ελλείμματος άλλαξε και επελέγη αυτή του 12,5%.

Ν. Χατζηνικολάου: «Να μάθουμε την αλήθεια»

Μίλώντας στον Real Fm 97.8 και στην εκπομπή του Α. Παυλόπουλου και του Μ. Νιφλή, ο Νίκος Χατζηνικολάου χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι η υπόθεση παραπέμπεται στη δικαιοσύνη προκειμένου να μάθουμε την αλήθεια. «Τα όσα είπε στην συνέντευξη του στην Realnews ο κ. Κοντοπυράκης δημιουργούν μείζον πολιτικό θέμα και φαντάζομαι ότι θα τον καλέσουν εκ νέου η εξεταστική επιτροπή και ο εισαγγελέας. Επίσης με τα στοιχεία που προσκόμισε στην Realnews στοιχειοθετεί τους ισχυρισμούς του».

Ακούστε τι ακριβώς είπε ο Ν. Χατζηνικολάου

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει ο Γ.Παπακωνσταντίνου

Ο τότε υπουργός Οικονομικών κατηγορεί τον Μ.Κοντοπυράκη ότι έδωσε ψευδή στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία και προσπαθεί με την συνέντευξη του στην Realnews προσπαθεί να αποποιηθεί των ευθυνών του.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Γ.Παπακωνσταντίνου:

Ο κ. Κοντοπυράκης ως Γενικός Γραμματέας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας έχει βαρύτατες ποινικές ευθύνες για το γεγονός ότι στις 2 Οκτωβρίου του 2009 διαβίβασε στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία εν γνώσει του ψευδή στοιχεία.

Είναι προφανές ότι τόσο στην Εξεταστική Επιτροπή όσο και στην συνέντευξη του στην εφημερίδα Real News επιχειρεί να αποποιηθεί των ευθυνών του, λέγοντας ότι αυτός απλώς διαβίβαζε στοιχεία.

Αποτελεί ευθύνη της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας σε κάθε πολιτισμένη χώρα να συλλέγει και να αποστέλλει δημοσιονομικά στοιχεία, τα οποία αντικατοπτρίζουν την πραγματική δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Τη στιγμή που ο κ. Κοντοπυράκης αποδεχόταν εγγράφως με την αποστολή των στοιχείων προς την ΕΕ, καταρρακώνοντας την όποια εναπομείνασα αξιοπιστία της χώρας, ότι το έλλειμμα στο τέλος του 2009 θα έκλεινε στο 6%:

– η Τράπεζα της Ελλάδος είχε ήδη αποτυπωμένο στο στατιστικό δελτίο της ταμειακό έλλειμμα 9% ως τον Αύγουστο
– ο τότε Υπουργός Υγείας είχε ήδη με απάντηση του σε ερώτηση Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή δημοσιοποιήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές νοσοκομείων 5,5 δισ. ευρώ
– οι Διοικητές των ΟΚΑ είχαν κοινοποιήσει στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και στον τότε προϊστάμενο του κ. Κοντοπυράκη την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης τους κατά πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Για όλα αυτά, ο κ. Κοντοπυράκης δεν ήξερε και δεν άκουσε απολύτως τίποτα. Αντ’ αυτού έχει το θράσος να συνεχίζει να υπερασπίζεται την απόκρυψη των πραγματικών μεγεθών και να λέει στην αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, ερωτηθείς για το έλλειμμα:

– «Το πώς βγαίνει το έλλειμμα, εκτός από κάποιες γενικές αρχές, πραγματικά δεν το ξέρω… Ποτέ δεν ασχολήθηκα παραπάνω. Και ήταν ένα θέμα που επιστημονικά δεν με ενδιέφερε».

– «Τα θέματα αυτά που με απασχολούσαν επειδή μπορούσα να τα δουλέψω ήταν η υπογεννητικότητα».

Ο συγκεκριμένος κύριος έχει εκθέσει την χώρα επανειλημμένα. Το 2007 ανακοίνωσε αναθεώρηση ΑΕΠ 25,6% επικαλούμενος μη καταγεγραμμένες οικονομικές δραστηριότητες μεταξύ άλλων από την πορνεία και τα ναρκωτικά. Φυσικά, η αναθεώρηση αυτή απορρίφθηκε από την ΕΕ, η οποία δέχτηκε αναθεώρηση 9,6%. Όμως, η ζημιά για την αξιοπιστία της χώρας είχε ήδη γίνει.

Σήμερα στο μεγάλο ζήτημα της απόκρυψης των πραγματικών στοιχείων του ελλείμματος του 2009 προσπαθεί να δικαιολογήσει τις ενέργειες τις τότε πολιτικής ηγεσίας της χώρας και τις δικές του. Είναι θλιβερή η προσπάθεια να βγάλει από πάνω του τις σαφέστατες ευθύνες, για τις οποίες πρέπει να λογοδοτήσει στην Ελληνική Δικαιοσύνη.

Όμως υπάρχουν και όρια, τα οποία προφανώς ο κύριος Κοντοπυράκης έχει υπερβεί, όταν χαρακτηρίζει «ωμή παρέμβαση» το αυτονόητο αίτημα του προϊσταμένου του Υπουργού Οικονομικών προς αυτόν όπως και προς κάθε αρμόδιο υπηρεσιακό παράγοντα, για την τεκμηρίωση των στοιχείων του ελλείμματος τον Οκτώβριο του 2009. Προφανώς, αυτό ισχύει πολύ περισσότερο, όταν υπάρχει πρωτοφανής διαφορά των διαβιβασθέντων από τον κ. Κοντοπυράκη στοιχείων με τα δημοσιοποιημένα στοιχεία μεταξύ άλλων από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Εξαιτίας όλων των παραπάνω, ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προτίθεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη».

http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=132163&catID=11