Tο ΔΝΤ Κάνει Πρόγνωση περί Ελληνικής ¨Καταστροφής¨, και Απειλεί να Φύγει από την Τρόικα, του Τζούλιαν Ασάνζ- Μεταφραση

Posted by

Μεταφραση της αναλυσης του Τζούλιαν Ασάνζ της εκδοσης απο το WikiLeaks του αρχείου της τηλεφωνικής διάσκεψης μεταξύ δύο κύριων αξιωματούχων του ΔΝΤ σχετικα με την κρίση του Ελληνικού χρέους.

Σε Ιδιαιτέρα Συνάντηση του, το ΔΝΤ Κάνει Πρόγνωση περί Ελληνικής ¨Καταστροφής¨, και Απειλεί να Φύγει από την Τρόικα

Διαβάστε σε PDF ή HTML το κείμενο της ιδιαίτερης συνάντησης του ΔΝΤ

Του Τζούλιαν Ασάνζ

Σήμερα 2 Απριλίου 2016, το WikiLeaks εκδίδει το αρχείο της τηλεφωνικής διάσκεψης μεταξύ των δύο κύριων αξιωματούχων του ΔΝΤ οι οποίοι διαχειρίζονται την κρίση του Ελληνικού χρέους, που έγινε στις 19 Μαρτίου 2016 μεταξύ του Πολ Τόμσεν (Poul Thomsen) επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ και της Ντέλια Βελκουλέσκου (Delia Velkouleskou), που ηγείται της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα.

Screen Shot 2016-04-10 at 12.49.21

Το ΔΝΤ περιμένει πιθανή αθέτηση πληρωμών κατά την ίδια χρονική περίοδο με το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο για το εάν θα φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit).

¨Αυτό πρόκειται να είναι καταστροφή¨, παρατηρεί στην συνάντηση η Βελκουλέσκου.

Σύμφωνα με την μεταξύ τους συζήτηση, το ΔΝΤ σχεδιάζει να πει στην Γερμανία ότι θα εγκαταλείψει την Τρόικα (που αποτελείται από το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) εάν το ΔΝΤ και η Επιτροπή αποτύχουν να συμφωνήσουν σχετικά με την ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους.

Τόμσεν: ¨Κοίταξε, Κυρία Μέρκελ, βρίσκεσαι αντιμέτωπη με μια ερώτηση: πρέπει να σκεφτείς τι είναι πιο ακριβό, να προχωρήσεις χωρίς το ΔΝΤ — θα ρωτούσε η Μπουντεσταγκ (Bundestag) ᾽Είναι το ΔΝΤ μαζί μας;᾽ ή να διαλέξεις την ελάφρυνση που νομίζουμε ότι η Ελλάδα χρειάζεται για να μας κρατήσεις μαζί σου;¨

Η παραμονή στην Τρόικα για το ΔΝΤ φαίνεται να γίνεται όλο και πιο δύσκολη, γιατί χώρες που πιστώνουν, βλέπουν την στάση του ΔΝΤ προς την Ελλάδα ως παράβαση της πολιτικής του, που είναι γενικά να μην δανείζει σε χώρες με χρέη που δεν μπορούν να αποπληρωθούν.

Τον περασμένο Αύγουστο το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι δεν θα λάβει μέρος στο €86 δις. Πρόγραμμα διάσωσης, το οποίο καλύφθηκε από μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πρόεδρος του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ (Christine Lagarde) δήλωσε τότε ότι η οποιαδήποτε μελλοντική συμμετοχή του ΔΝΤ εξαρτιόταν από το εάν η Ελλάδα λάβαινε ¨σημαντική ελάφρυνση¨ του χρέους᾽ από τους πιστωτές. Η Λαγκάρντ ανακοίνωσε ότι θα έστελνε μια ομάδα στην Ελλάδα με επικεφαλή την Βελκουλέσκου.

Ο Τόμσεν αναφέρει ότι η απειλή μιας άμεσης οικονομικής καταστροφής είναι αναγκαία για να αναγκάσει τους άλλους παίχτες να φτάσουν στο ¨σημείο απόφασης¨ . Για την Γερμανία αυτό θα σήμαινε την αποδοχή ελάφρυνσης του χρέους. Για την Ελλάδα θα σήμαινε την αποδοχή του ΔΝΤ προγράμματος λιτότητας περιλαμβανομένων ¨μέτρων¨ περί αύξησης της φορολογίας και μείωσης των Ελληνικών συντάξεων και συνθήκων εργασίας.

Παρόλα αυτά, το ¨Brexit¨δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο στα τέλη του Ιουνίου θα παραλύσει την δυνατότητα της Ευρώπης να πάρει αποφάσεις στο κρίσιμο σημείο.

Screen Shot 2016-04-10 at 12.55.31

¨Δεν πρόκειται να δεχθώ ένα πακέτο μικρών μέτρων. Δεν είμαι…¨ είπε ο Τόμσεν. ¨Τι θα τους φέρει και τους δυο στο σημείο απόφασης; Στο παρελθόν, μόνο μια φορά πάρθηκε απόφαση. Ήταν τότε που [οι Έλληνες] είχαν σοβαρή έλλειψη χρημάτων, και πήγαιναν για στάση πληρωμών. […] και αυτό μάλλον θα ξανασυμβεί. Σε αυτή την περίπτωση, θα τραβήξει μέχρι τον Ιούλιο, και ξεκάθαρα οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να έχουν συζητήσεις [πάνω στο θέμα] ένα μήνα πριν το δημοψήφισμα για το ¨Brexit¨.

Τον χρόνο που μας πέρασε, ο Υπουργός των Οικονομικών Τσακαλώτος κατηγόρησε το ΔΝΤ ότι επιβάλει ¨Δρακόντεια μέτρα¨ που συμπεριλαμβάνουν την μεταρρύθμιση των συντάξεων. Από την άλλη, στην τηλεδιάσκεψη η Βελκουλέσκου αναγνωρίζει ότι ¨Ενδιαφέρον όμως είναι ότι [η Ελλάδα] ενέδωσε…έδωσαν λίγο τόπο και στην μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος …και στις εκπτώσεις φόρου και στις επικουρικές συντάξεις᾽᾽.

Από την μια, η θέση του Τόμσεν είναι ότι οι Έλληνες ¨δεν είναι καθόλου έτοιμοι να δεχθούνε τις απόψεις μας¨. Από την άλλη, η Βελκουλένκου αναφέρει ότι ¨εάν [η Ελληνική κυβέρνηση] μπει κάτω από αρκετή πίεση θα τις δεχότανε…Αλλά δεν έχουν κανένα κίνητρο και γνωρίζουν ότι η Επιτροπή είναι πρόθυμη να συμβιβαστεί, οπότε αυτό είναι το πρόβλημα᾽᾽.

Βελκουλέσκου: ¨Πήγαμε στην διαπραγμάτευση με λάθος στρατηγική, γιατί διαπραγματευτήκαμε με την Επιτροπή μια θέση το ελάχιστο που μπορούσαμε να δεχθούμε και δεν μπορούμε να κινηθούμε περεταίρω, από την άλλη, η Επιτροπή ξεκινάει από αυτή την θέση και είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί. Έτσι, αυτό είναι το πρόβλημα. Δεν διαπραγματευτήκαμε πρώτα με την Επιτροπή και μετά να προτείναμε στους Έλληνες κάτι πολύ χειρότερο, προτείναμε στους Έλληνες το ελάχιστο το οποίο είμασταν διατεθειμένοι να δεχθούμε και τώρα οι Έλληνες λένε ότι δεν διαπραγματεύονται¨.

Ενώ η Επιτροπή επιμένει σε πλεόνασμα στον πρωτογενή κυβερνητικό προϋπολογισμό, (εισόδημα από φόρους μείον κυβερνητικές δαπάνες) της τάξεως του 3.5%, το ΔΝΤ πιστεύει ότι αυτός ο στόχος πρέπει να τεθεί στο 1.5% του ΑΕΠ. Όπως το τοποθετεί ο Τόμσεν: ¨Εάν [η Ελλάδα] συνθηκολογήσει στο 2.5% του ΑΕΠ [μέσω φορολογικών αυξήσεων και μειώσεις συντάξεων και εργασιακών παροχών] θα πρέπει να έχουν την απόλυτη στήριξη μας¨. Αυτό σημαίνει ότι το ΔΝΤ, σε αντάλλαγμα για αυτό το καινούργιο πρόγραμμα λιτότητας θα υποστηρίξει την μείωση του πρωτογενή κυβερνητικού προϋπολογισμού από το 3.5% που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο 1.5%.

Screen Shot 2016-07-11 at 18.40.30

Αυτοί οι στόχοι περιγράφονται ως ¨πολύ κρίσιμοι¨ από το ΔΝΤ. Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ ζητάνε από τον Τόμσεν ¨να ενισχύσει το μήνυμα για συμφωνία στο 2.5%, γιατί αυτό δεν διαπερνά την σκέψη της Επιτροπής, ούτε γίνεται αποδεχτή από την Επιτροπή¨.

Σε ένα σημείο η Βελκουλέσκου αναφέρεται σε μια ασυνήθιστη λύση: να χωριστεί το πρόβλημα σε 2 προγράμματα με 2 διαφορετικούς στόχους: ¨Η ερώτηση είναι το αν οι Ευρωπαίοι μπορούν να δεχθούν τους μεσοπρόθεσμους στόχους την Επιτροπής, όσον αφορά το πρόγραμμα, και τους δικούς μας στόχους, όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους. Ο Τόμσεν εξηγεί περεταίρω ότι ¨Ουσιαστικά χρειάζονται να κάνουν τους δικούς μας στόχους την βάση των διαπραγματεύσεων, και ας έχουν μετά κάτι που να ελπίζουν ότι θα αποφέρει κάτι παραπάνω. Μα ακόμη και αν δεν το κάνουν, θα κάνουν ακόμη πληρωμές.

Το EWG [Eurogroup Working Group] πρέπει ¨να πάρει θέση στο εάν πιστεύει τις δικές μας αναλύσεις, ή τις αναλύσεις της Επιτροπής ¨Οι αναλύσεις ανάπτυξης του ΔΝΤ είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτές της Επιτροπής᾽᾽. Η Επιτροπή προβάλει ανάπτυξη του ΑΕΠ σε βαθμό 0.5% ενώ το ΔΝΤ σε μείωση του ΑΕΠ κατά 0.5% (ακόμα και αν η Ελλάδα αποδεχθεί όλα τα μέτρα που επιβάλλονται από το ΔΝΤ).